תהליך הפונדקאות הוא הרבה יותר מהליך רפואי – הוא מסע נפשי עמוק, מרגש ומטלטל. עבור ההורים המיועדים, מדובר בתקופה שבה הלב מתמלא תקווה, אך גם לא מעט פחדים, חרדות ולחצים – החל מהחשש לשלומו של העובר וכלה בשאלות הקשות על ההורות שעתידה להגיע. גם כשמדובר בזוגות שחולקים יחד את הדרך, התחושות עלולות להציף ולעיתים אף לשתק. אך עבור רווקים ורווקות שפונים למסלול פונדקאות, הבדידות עלולה להעצים עוד יותר את הקושי – כשהתמיכה היומיומית ותחושת השותפות חסרה, והחרדות סביב מה שיקרה “ביום שאחרי הלידה” מתחברות לחרדות שמלוות את תהליך ההריון עצמו.
במצבים כאלה, הליווי הרגשי והפסיכולוגי הופך לעוגן הכרחי. שותף מקצועי לדרך שיכול לעזור להכיל, לפרוק, להבין ולתת כלים להתמודד. תהליך פונדקאות עבור רווקים ורווקות הוא מסע מרגש ומורכב, שטומן בחובו אתגרים רגשיים ייחודיים. במאמר זה נעמיק בחשיבות התמיכה הנפשית לאורך המסע הייחודי של הפונדקאות – מההתחלה, דרך רגעי האי ודאות ועד ההכנה להורות עצמה.
כאמור, בעוד זוגות העוברים תהליך פונדקאות מתמודדים יחד עם החששות, הדילמות והאתגרים הרגשיים – ויש להם לעיתים קרובות כתף תומכת הדדית בתוך הקשר – רווקים ורווקות פונים למסע הזה לבד, ללא שותף קבוע לחלוק איתו את העומס הרגשי. עבור יחידים, התחושות של בדידות, אחריות מוחלטת, חשש מהורות ללא גיבוי רגשי, והעדר מקום טבעי לפרוק בו את המתח – מועצמות פי כמה. הפער הזה יוצר צורך ייחודי בליווי רגשי מותאם, לא רק כדי להתמודד עם ההריון עצמו, אלא גם כדי להכין את הקרקע הנפשית ליום שבו הופכים להיות הורה יחיד.
מהם האתגרים הרגשיים של הורים ממיועדים, בדגש על רווקים ורווקות
פחדים וחרדות במהלך ההריון:
- אובדן שליטה על התהליך- תחושת חוסר אונים כשההריון מתרחש בגוף אחר. עבור רווקים/ות: בהיעדר שותף רגשי לתהליך, התחושה הזו מועצמת – כל שאלה, דאגה או החלטה נופלת רק עליהם, מה שמגביר את תחושת האחריות ואת הבדידות.
- דאגה לבריאות הפונדקאית והעובר- חרדות מתמשכות מהאם הפונדקאית – האם היא מקפידה על תזונה? על מנוחה? האם היא מדווחת על כל שינוי? דאגות לגבי בריאות ההיריון והתפתחות התינוק, בשילוב תחושת חוסר שליטה, עלולות לעורר חרדה.
- פחד מהפלה או כישלון- הפחד שכל ההשקעה הרגשית והכספית תרד לטמיון. ככל שיש יותר ניסיונות שנכשלים כך מפלס האמונה נפגע ומעורער. עבור רווקים/ות הכאב הפוטנציאלי של אובדן מורגש בעוצמה רבה יותר כשאין אדם קרוב לחלוק איתו את האכזבה או להיאחז בתקווה יחד.
- חרדה מקשר רגשי בין הפונדקאית לעובר- חשש שהפונדקאית תיקשר לתינוק ותתקשה להיפרד ממנו.
- תחושת ניתוק מהתהליך- הקושי לחוש את ההיריון כמשהו שמתרחש “עבורי”, במיוחד ללא מפגשים תכופים עם הפונדקאית. עבור רווקים/ות התחושה הזו יכולה להוביל לריחוק רגשי ולהפחתת ההכנה הנפשית להורות, במיוחד כאשר אין עם מי לחלוק את התחושות ולחזק את הקשר המתהווה עם התינוק שטרם נולד.
פחדים וחרדות לקראת ולאחר הלידה:
- פחד מאי-קבלה של התינוק- ההמתנה המורטת עצבים בימים שלקראת הלידה מייצרת רעשים בראש ופחדים כמו למשל שהתינוק לא יימסר להורים המיועדים.
- חרדת הורות- “איך אדע להיות הורה?”, “מה אם לא אהיה טוב/ה מספיק?” עבור רווקים/ות: החרדה הזו מתחדדת עוד יותר כשהם יודעים שלא תהיה “החלפה”, גיבוי או שותף לחלוק איתו אחריות – כל טעות נושאת משקל כפול.
- פחד מביקורת חברתית (דעות קדומות למשל)- התמודדות עם תגובות מהסביבה על בחירת הדרך הלא שגרתית להביא ילד. עבור רווקים/ות: החשיפה לביקורת עלולה להיות חריפה יותר – לא רק על עצם הפונדקאות, אלא גם על הבחירה להביא ילד לבד, ללא “מסגרת משפחתית שלמה”.
- תחושת ריקנות לאחר הלידה- אחרי תקופה ארוכה של מאבק ומאמץ, חרדות וחששות פתאום יש שקט – שהוא גם מבלבל.
מהם הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם אותם חרדות ואתגרים נפשיים ?
הדרכים להתמודד עם החרדות והאתגרים הנפשיים בתהליך הפונדקאות דורשות גישה רגישה, מותאמת אישית וכוללות תמיכה מקצועית, חברתית ורגשית. לסוכנות הפונדקאות יש תפקיד חשוב ומכריע בהכנת ההורים המיועדים ובמיוחד בליווי הרגשי שלהם בתהליך.
- ליווי פסיכולוגי וייעוץ רגשי- הפנייה לפסיכולוג או יועץ רגשי מומחה בתחום הפונדקאות יכולה להיות צעד משמעותי. ליווי רגשי יכול לעזור להורים המיועדים להבין את תחושותיהם, להתמודד עם פחדים וחרדות ולהכין את הקרקע הרגשית להורות. עבור רווקים, תמיכה כזו חשוב במיוחד משום שהם עשויים להרגיש בדידות גבוהה יותר בתהליך.
- שיחות תמיכה קבוצתיות- השתתפות בקבוצות תמיכה למי שעובר פונדקאות יכולה להעניק תחושת שותפות, מענה לשאלות נפוצות והזדמנות לפרוק תחושות עם אנשים שמבינים את המצב. זו דרך נהדרת להרגיש לא לבד בתהליך ולהשיג עידוד והזדהות עם אחרים.
- מעגלי תמיכה חברתית וקשר עם זוגות/ יחידים אחרים שעשו או באמצע התהליך- הורים מיועדים צריכים לבנות לעצמם רשת תמיכה שמורכבת מחברים קרובים, בני משפחה ומכרים. התמיכה של האנשים הקרובים מספקת תחושת ביטחון רגשית ויכולת להתמודד עם רגעי משבר. כאשר מדובר ברווקים, החשיבות של מעגל תמיכה כזה גבוהה במיוחד, משום שלעתים קרובות אין “פרטנר שווה” בתהליך. קשר עם זוגות אחרים שעברו תהליך פונדקאות מאוד מועיל ומניסיון שלנו הוא מוגדר אצל ההורים כמשמעותי מאוד.
- מקסימום הכנות מוקדמות- לפעמים התעסקות יתרה בלוגיסטיקה, הכנות ללידה ויצירת בנק משימות בנושא משכיח מחשבות שליליות. ככל שנדע יותר ונבין את התהליך כך יתפוגגו חששות.
- אימוני ספורט, יוגה, תרגילי הרפייה ומיינדפולנס- ריצות וספורט אנאירובי יחד עם תרגולי מיינדפולנס, מדיטציה ונשימות עמוקות יכולים לעזור להרגיע את הנפש ולהתמקד ברגע הנוכחי. תרגולים אלו מאפשרים להפחית את המתח הנפשי שמתלווה לתהליך ההמתנה ללידה ולהימנע מלהתמקד בדאגות עתידיות. זו דרך חשובה לפתח יציבות פנימית בתהליך.
- עזרה מקצועית אחרי הלידה- שמירה על איזון בין תפקידי החיים הינו חשוב ביותר, ההתמודדות עם מצבים לא מוכרים ועומס רגשי מטיפול לבד (במקרה של רווקים) בתינוק שוחק מאוד. הסתייעות במטפלות, תומכות לידה או תומכות הורות, שיתוף המשפחה בחוויית ההורות ובנטל יכול להקל מאוד על ההורות החדשה.
- תמיכה של הסוכנות המטפלת- סוכנות איכותית תדע להעמיד עזרה וסיוע, תמיכה רגשית ומתן מענה לאותם חששות. למשל, ב-“WE פונדקאות” כמעט כל אנשי המקצוע עברו בעצמם תהליך פונדקאות ומדברים “בגוף ראשון”. בנוסף אנו עובדים עם מטפלת רגשית אשר מומחית בעבודה עם הורים מיועדים ובימים אלו שוקדים גם על סדנאות הכנה להורים.
- חיבוק החששות והפחדים- אחד כלים המעניינים שפסיכולוגים ואנשי מקצוע מלמדים זה לא לברוח מפחדים וחששות אלא לחבק אותם. העיקרון המרכזי בתיאוריה הוא להבין שהפחד הוא תגובה טבעית, ולא בהכרח משהו שמוביל אותנו למקום רע. להפך, כשאנחנו מקבלים את הפחד ומבינים אותו, אנו יכולים ללמוד מהן האמונות או המחשבות שמולידות אותו, ולהתמודד עם המהות האמיתית של החרדה. במקום להימנע, אנו לומדים כיצד להרגיש את הפחד, לתת לו מקום, ולהתמודד עם הרגשות שמגיעים איתו.
סיכום
המסע להורות של זוגות או הורות יחידנית בתהליך פונדקאות הוא מסע עוצמתי ובעל משמעות רבה.
במהלך תהליך הפונדקאות, הפחדים, החששות והאתגרים הרגשיים הם חלק בלתי נפרד מהחוויה. הם מובנים, טבעיים ואפילו הכרחיים להתמודדות עם תהליך כה משמעותי. למעשה, אין דבר כזה תהליך פונדקאות ללא פחדים – מי שאין לו פחדים או חרדות בתהליך, הוא היוצא מן הכלל. כל זוג או יחיד שעוברים פונדקאות נתקל בלא מעט דילמות רגשיות, והן חלק מההכנה להורות ולצמיחה האישית. בסוכנות WE פונדקאות, אנו מבינים את המשמעות העמוקה של הפחדים והאתגרים הללו, ולכן אנחנו מלווים את הלקוחות שלנו באופן צמוד ומקצועי לאורך כל התקופה המאתגרת- 80% מהצוות שלנו עבר בעצמו תהליך פונדקאות ועונה להגדרה של “אין חכם כבעל ניסיון”. הצוות שלנו מספק תמיכה רגשית, וגם מפנה את ההורים המיועדים לאנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים.
אם יש לכם שאלות, חששות, בקשות, תרגישו חופשי ובטוחים לפנות אלינו ונשמח לסייע, לייעץ ולהפוך את החלום שלכם לכדאי מציאות. התקשרו אלינו לטלפון 073-785-5588