ההתקדמות המדעית והטכנולוגית בעולם הרפואה פתחה דלת לאפשרויות חדשות עבור זוגות הנתקלים בקושי להביא ילדים לעולם. טיפולי פוריות ושיטות חדשניות מציעים תקווה לאלו הנאבקים בעקרות, ומאפשרים להם להגשים את חלומם להורות. עם זאת, על אף שההלכה היהודית מייחסת חשיבות עצומה לפריון ורואה בכך הן מצווה דתית והן צורך אנושי בסיסי, אין היא מאשרת באופן גורף את כל השיטות הרפואיות הקיימות. השימוש בהליכי פונדקאות בפרט מעורר סוגיות הלכתיות כבדות משקל, שכן הוא מעלה שאלות מורכבות בנוגע לזהותו ההלכתית של הילד הנולד בדרך זו, למעמדו האישי ולהשלכותיו מבחינת ייחוסו במשפחה היהודית. לפיכך, כל הליך כזה דורש בחינה מדוקדקת מצד פוסקי ההלכה, השוקלים את ההשלכות ההלכתיות, האתיות והחברתיות הכרוכות בו.
הכמיהה לילדים היא מהותית ועמוקה, הדבר נכון לכל מעגלי האנושות ולכל הקהילות השונות. לחלק גדול מההורים “המטרה מקדשת” וכל האמצעים כשרים בשביל להפוך להורים. יחד עם זאת, ישנה קהילה חשובה ויקרה של דתיים וחרדים שנמצאים במלכוד וקונפליקט בין הכמיהה להפוך להורים ובין שמירה על פסקי ההלכה.
הפונדקאות מעלה שאלות מורכבות בהלכה היהודית: האם הדבר מותר או שמא כרוך באיסורים? מי נחשב לאם ההלכתית של הילד – האם הביולוגית או האם היולדת? האם יש הבדל בין פונדקאות שנעשית בארץ לבין פונדקאות בחו”ל? ומה דינם של זוגות חד-מיניים המבקשים להביא ילד לעולם בדרך זו? שאלות אלו מצריכות דיון מעמיק במקורות ההלכה, בפסיקת גדולי הדור ובמדיניות הרשמית של הרבנות הראשית לישראל.
המאמר הקרוב לא יעסוק בדיון ההלכתי, הוא ארוך ומסורבל וכולל בתוכו ריבוי של סייגים והתפתלויות רבות, אנחנו ננסה לענות על השאלה “האם פונדקאות מותרת לפי ההלכה” ולספק במאמר כיצד ניתן לבצע הליך פונדקאות על פי ההלכה.
פונדקאות ביהדות- מהי עמדת ההלכה בנושא פונדקאות?
עמדת ההלכה בנושא פונדקאות מורכבת ונשענת על מספר עקרונות יסודיים בהלכה היהודית, בהם דיני יוחסין, איסורי עריות, קדושת המשפחה ושמירה על שלמות התא המשפחתי. באופן כללי, אין איסור גורף על פונדקאות, אך ההלכה מציבה תנאים מחמירים לכך שההליך ייחשב ככשר ויימנע מהשלכות הלכתיות בעייתיות.
אחת השאלות המרכזיות שהפוסקים עוסקים בה היא מיהי האם ההלכתית של הוולד – האם זו האם התורמת את הביצית (האם הגנטית) או האם היולדת (הפונדקאית). סוגיה זו בעלת השלכות משמעותיות לעניין זהותו ההלכתית של הילד. רוב הפוסקים סבורים כי האם היולדת היא זו שנחשבת לאם ההלכתית, ולכן כאשר הפונדקאית אינה יהודייה, נדרש תהליך גיור כדי להבטיח את יהדות הילד. עם זאת, יש דעות הסוברות כי גם האם התורמת היא בעלת מעמד הלכתי מסוים, מה שעלול ליצור סיבוך במקרה שבו שתי הנשים אינן מאותה דת או מעמדה ההלכתי של אחת מהן אינו ברור.
מעבר לכך, הפונדקאות נבחנת בהיבט של איסורי עריות, שכן על פי ההלכה, הזרעה מלאכותית של אישה נשואה מזרע שאינו של בעלה עלולה להיחשב כבעייתית, ואף ליצור מצב שבו הילד ייחשב לממזר אם לא נשמרו התנאים הנדרשים. לכן, ברוב המקרים, ההלכה מחייבת שהפונדקאית תהיה אישה רווקה (או גרושה) כדי למנוע חששות הלכתיים בנוגע לאיסורי ניאוף.
עוד נושא מהותי הוא שלמות התא המשפחתי וקדושת הייחוס, שכן הפונדקאות יוצרת מציאות שבה הילד אינו נולד מאמו הביולוגית, אלא מאישה אחרת הנושאת אותו ברחמה. מצב זה עלול להוביל לבעיות הלכתיות בעתיד, למשל, כאשר הילד ירצה להתחתן ויהיה צורך לברר את ייחוסו ההלכתי. בשל כך, הרבנות הראשית לישראל וכן פוסקים רבים קובעים כי כל מקרה של פונדקאות מחייב פיקוח הלכתי צמוד כדי למנוע ספקות חמורים במעמד האישי של הילד.
בהתאם לכך, הרבנות הראשית לישראל אינה מתירה פונדקאות לכל דורש וקבעה כללים ברורים להליך:
פונדקאות לפי ההלכה- איסורים והנחיות מרכזיות
- הפונדקאית חייבת להיות יהודייה ורווקה (או גרושה).
- ההליך חייב להתבצע תחת פיקוח הלכתי צמוד ובאישור ועדה מיוחדת.
- במקרה של פונדקאית שאינה יהודייה, הילד יצטרך לעבור תהליך גיור מסודר.
- אין להתיר פונדקאות לזוגות חד-מיניים, שכן ההלכה מכירה במשפחה כמבוססת על קשר בין גבר ואישה.
חשוב להדגיש מלבד הרבנות קיימות עוד אופציות לגיור כגון, גיור רפורמי, גיור כהלכה שמוכרות ע”י מדינת ישראל ואלו מתירות גיור לחד מיניים ויחידניים
בעוד שהרפואה המודרנית מספקת פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, ההלכה אינה מאשרת אותם באופן אוטומטי, אלא בוחנת כל מקרה לגופו תוך איזון בין הצורך ההלכתי להבאת ילדים לבין שמירה על חוקי התורה והמסורת היהודית.
עמדת הרבנות הראשית לישראל- כולל קהילת הלהט”ב.
כאמור, הרבנות הראשית לישראל הכירה בצורך בפונדקאות.
בקרב הפוסקים אין היתר לפונדקאות עבור זוגות חד-מיניים, שכן ההלכה רואה בנישואין בין גבר לאישה את המסגרת ההולמת להולדת ילדים. השימוש בפונדקאית על ידי גברים חד-מיניים נתפס כבעיה הלכתית חמורה, ואין לכך תקדים בפסיקה המסורתית. עם זאת, ישנם רבנים מודרניים שאינם מתירים, אך גם אינם מונעים באופן פעיל את השימוש בטכנולוגיות פריון במקרים מסוימים.
מה הופך פונדקאות ל”כשרה” לפי ההלכה?
הסכמת פוסקי הלכה – כל תהליך פונדקאות המבוצע על ידי יהודים שומרי תורה ומצוות מחייב ליווי הלכתי.
- פונדקאית יהודייה ורווקה – על מנת למנוע חששות הלכתיים שונים.
- הפריה מבעל ואשתו בלבד – חל איסור להשתמש בזרע או בביצית מתורמים חיצוניים.
- פיקוח רבני – לוודא שאין חששות הלכתיים הקשורים לקדושת הייחוס של הוולד.
לסיכום
פונדקאות היא פתרון רפואי שיכול לסייע לזוגות המתקשים להביא ילדים בכוחות עצמם להפוך להורים. ישנן מחלוקות משמעותיות בין הפוסקים, והרבנות הראשית הציבה כללים נוקשים להליך זה. במקרה של זוגות חד-מיניים, ההלכה אינה מאפשרת פונדקאות, אך המציאות המודרנית מציבה בפני הפוסקים אתגרים חדשים שייתכן ויעוררו דיונים נוספים בעתיד.
WE פונדקאות מלווה את קהל לקוחותיה בכל שלבי התהליך כולל מתן סיוע מקצועי בהליכי הקליטה בארץ. אינינו מתיימרים להיות מומחים בענייני הלכה אבל כן בנינו משפחות וביצענו תהליכי פונדקאות לעשרות זוגות דתיים לאורך השנים האחרונות. צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם להגשים את החלום הגדול – אתם תתרגשו, אנחנו נדאג לכל השאר.
כשאתם יוצאים לאחד המסעות הגדולים בחייכם, WE פונדקאות תספק לכם הגנה משפטית, שניתנת ע”י אחד מעורכי הדין הטובים בתחום עו”ד מתן חודורוב , צוות תומך וזמין 24/7, מומחי פוריות ורופאים במדינת היעד, שהם חלוצים ברפואת הפריון וצוות לוגיסטי בארץ ובחו”ל, שנמצא לרשותכם בכל עת.
אם גם אתם רוצים לצאת לדרך בביטחון ולדעת שאתם בידיים הטובות ביותר, פנו אלינו למשרד בטלפון 073-7855588 ונשמח ללוות אתכם במסע המרגש להגשמת חלום ההורות!