פונדקאות היא מסע מאתגר פיסית, נפשית ורגשית, המורכב מהרבה מאד שלבים.
שלב החזרת העוברים המוקפאים, או ליתר דיוק, הכנסת העוברים אל רחם הפונדקאית, הוא שלב מתקדם למדי בתהליך ואחד המרגשים והמותחים שבהם.
במאמר זה, נסביר מהו עובר מוקפא ומהו בלסטוציסט, כיצד מתבצע תהליך ההחזרה שלו, ומה מרגישים אחריו. לבסוף, נדון גם בסיכויי ההצלחה של התהליך.
מהו עובר מוקפא?
כדי להבין טוב יותר את תהליך ההחזרה של עוברים מוקפאים, כדי לדעת מהם בכלל עוברים מוקפאים וכיצד הם מאוחסנים ונשמרים.
שימור של עוברים בהקפאה נעשה בתוך חנקן נוזלי, בטמפרטורה נמוכה מאד של 196- מעלות צלזיוס, המעכבת את התפתחות העובר (את המשך חלוקת התאים שלו), עד לרגע בו הוא יופשר ויוכנס לרחם, שם ימשיך להתפתח ולגדול באופן טבעי.
כיום, רוב תהליכי ההקפאה מבוצעים בשיטת הזיגוג (ובעגה המקצועית: ויטריפיקציה vitrification), אשר נחשבת לשיטת ההקפאה המתקדמת ובעלת סיכויי ההצלחה הטובים ביותר.
ההקפאה מבוצעת לאחר שהעוברים הוכנסו לתמיסה מיוחדת, המכילה חומרים שמונעים היווצרות גבישי קרח שעלולים לפגוע בתאי העובר.
העוברים המוקפאים מאוחסנים במיכלים מיוחדים, במתקנים המצוידים בטכנולוגיה קריוגנית מתקדמת וניתן לשמרם במשך שנים.
הקפאת עוברים (להבדיל מהקפאת ביציות), מבצעים לאחר שיש כבר ביצית מופרית, וניתן לבצע אותה בשלב הזיגוטה (השלב הראשוני, שבו קיים רק תא בודד המכיל גנים משני ההורים), או בכל שלב אחריו עד וכולל שלב הבלסטוציסט (בדרך כלל, 5 ימים לאחר ההפריה).
חומרי מגן שונים ופתרונות הקפאה ופרוטוקולים שונים משמשים לשלבים שונים של התפתחות העובר.
מהו בלסטוציסט?
כאמור, לאחר ההפריה, הביצית המופרית הופכת לזיגוטה, שהיא תא בודד.
- במהלך הריון טבעי –
הזיגוטה משתחררת מהשחלה ויוצאת למסע דרך החצוצרה אל הרחם. מסע זה נמשך בין 3-5 ימים ובמהלכו תא הזיגוטה ממשיך להתחלק ומתפתח לצבר תאים הנקרא בלסטוציסט.
הבלסטוציסט נשאר ברחם מספר ימים לפני שהוא משתרש בדופן הרחם הפנימית (רירית הרחם, או, בשפה הרפואית – אנדומטריום).
בשלב זה, חלוקת התאים מתבצעת במהירות. בלסטוציסט בן 5 ימים מכיל כ- 70-100 תאים משני סוגים: תאי הליבה (התאים הפנימיים) אשר ממשיכים להתפתח לרקמה עוברית, ותאים טרופובלסטיים, היוצרים את השלייה. - בתהליך הפריה חוץ גופית (IVF) –
המסע של הזיגוטה מהשחלה אל הרחם נחסך ממנה, משום ששלב ההפריה ושלבי ההתפתחות העוברית הראשוניים מתבצעים במעבדה תחת מעקב צמוד, והעובר מוחזר ישירות אל הרחם.
כשמדברים על בלסטוציסט בהקשר זה, בדרך כלל מתייחסים ליום החמישי שלאחר ההפריה.
בדרך כלל, בתהליכי הפריה חוץ גופית מתקבלים מספר עוברים ברי קיימא, אך ברוב המקרים, רק חלקם יתפתחו לבלסטוציסטים.
במעבדה, עוקבים מקרוב אחר התפתחות כל העוברים, על מנת להחליט אילו מהם להמשיך לגדל ובאיזה שלב התפתחותי להקפיא אותם. - בתהליך פונדקאות –
הבלסטוציסט שהוקפא והופשר מוחדר ישירות לרחם הפונדקאית, במטרה ששלב ההשתרשות ברחם והמשך התפתחות ההיריון יתקדמו בצורה טבעית.
החזרת בלסטוציסט מוקפא מגדילה את הסיכוי להריון ולידה בהשוואה לעובר שטרם הגיע אל שלב הבלסטוציסט (למשל, עובר שהוקפא יומיים-שלושה בלבד לאחר הפריית הביצית) – זאת, בהינתן שהבלסטוציסט התפתח בצורה אופטימלית ומספק תשתית חזקה ואיכותית להמשך ההתפתחות העוברית.
היתרון הגדול בכך שכל התהליך מתבצע במעבדה הוא, שכך מתאפשר לנטר את איכות העוברים ולבחור מביניהם את העובר החזק והאיכותי ביותר, באופן שישפר את הסיכוי להריון ולידה בריאים ותקינים.
כיצד מתבצע תהליך החזרת עוברים מוקפאים?
החזרת עוברים מוקפאים כרוכה בשורה של שלבים:
- ייעוץ מקיף עם רופא מומחה לפוריות. במהלך הייעוץ הרופא מעריך את הנסיבות הספציפיות של הפרט או הזוג ומסביר את כל התהליך בפרוטרוט.
ההסבר מתייחס גם להיבטים הרפואיים והפיזיולוגיים וגם לדרישות משפטיות וביורוקרטיות, הנחוצות לשם עמידה בתקנות המסדירות את תהליך הכנסת העוברים המוקפאים אל רחמה של הפונדקאית. - עריכת סדרת בדיקות לפונדקאית, שמיועדת לוודא כי רירית הרחם שלה ערוכה היטב לקליטת העובר ויכולה לספק את התנאים האופטימליים להתפתחותו.
- החזרת עובר מוקפא אל רחם הפונדקאית סביב היום ה-15 למחזור שלה.
במידה ויש צורך לעבות ולחזק את רירית הרחם, ניתן לבצע החזרת עוברים מוקפאים על בסיס הורמונלי, באמצעות מתן אסטרוגן ופרוגסטרון שמכינים את הגוף לקליטת והחזקת הריון.
בפונדקאות, נהוג להכניס עובר אחד בלבד לרחם הפונדקאית, ולא שני עוברים או יותר כפי שנהוג במקרים בהם מחזירים עוברים מוקפאים אל רחמה של האם הביולוגית לאחר טיפולי הפוריות.
עם זאת, יש גם יוצאים מן הכלל וההחלטה על מספר העוברים המוחזרים מתבצעת מבעוד מועד ומעוגנת בהסכם שבין ההורים לבין הפונדקאית.
מה מרגישים אחרי החזרת עוברים מוקפאים?
מבחינת הפונדקאית, ברוב המקרים התהליך הוא פשוט למדי, קצר, ואינו כואב. העובר מוחדר אל רחמה דרך הנרתיק וצוואר הרחם באמצעות צינורית מיוחדת, תוך כדי בדיקה באולטרסאונד, ללא צורך בהרדמה. לאחר ההליך, היא יכולה לשוב לשגרת יומה ללא צורך באשפוז או במנוחה.
מבחינת ההורה או ההורים, שלב החזרת העוברים המוקפאים עשוי להיות מורט עצבים, משום שזהו בדיוק השלב שבו מתחילה ההמתנה להודעה המרגשת על קליטה והתפתחות מוצלחות של ההיריון.
שלב זה בדרך כלל מגיע לאחר מסכת ארוכה עתירת טלטלות רגשיות והוא יכול להציף מגוון רחב של רגשות. חשוב להיות מודעים לכך ולדאוג לתמיכה מהסביבה ומאנשי מקצוע.
ב- “we פונדקאות ותרומת ביצית” מודעים היטב גם להיבטים הרגשיים של כל שלבי תהליך הפונדקאות ומספקים את כל התמיכה והליווי החיוניים כל כך, מתחילת התהליך ועד סופו.
החזרת עוברים מוקפאים – סיכויי הצלחה
הצלחת החזרת עוברים מוקפאים תלויה במספר היבטים עיקריים:
- איכות העובר המוכנס לרחם הפונדקאית –
גורם בעל תפקיד משמעותי ביותר בקביעת סיכויי ההצלחה.
גידול העוברים במעבדה הוא תהליך עדין ורגיש מאד, הדורש רמות גבוהות ביותר של דיוק, ניטור ומיומנות וכן, מכשור וציוד מתקדמים ומשוכללים ושמירה מקסימלית על סטריליות.
לכן, חשוב ביותר להקפיד שהתהליך מתבצע במתקן העומד בכל הדרישות והתקנים ומשתמש בטכנולוגיות מתקדמות ובצוות אנשי מקצוע מומחים ומיומנים. - גיל האם הביולוגית בזמן הקפאת העוברים –
גילה של האם הביולוגית משפיע מאד על איכות הביצית ובעקבות כך, על איכות העובר. סיכויי ההצלחה גבוהים יותר כאשר גיל האם הביולוגית הוא 35 ומטה, והם הולכים וצונחים ככל שגילה עולה. - הבסיס ההורמונלי של הפונדקאית בעת החזרת העובר המוקפא –
גורם מפתח נוסף המשפיע על סיכויי ההצלחה.
ההכנה ההורמונלית משתנה בהתאם לנסיבות, וחיוני שלצוות הרפואי העורך את הבדיקות לפונדקאית בטרם ההחזרה ומבצע את הכנסת העובר, תהיה הבנה מעמיקה של הפרוטוקול ההורמונלי והשלכותיו.
באופן כללי, מדברים על סיכוי הצלחה של כ- 60% בהחזרת עובר מוקפא לפונדקאית. עם זאת, חשוב לזכור שכל מצב הוא ייחודי וכי המספרים יכולים להשתנות לכאן או לכאן.
לסיכום, תהליך הפונדקאות בכלל, ובתוכו, התהליך של החזרת עוברים מוקפאים הוא עניין מורכב מאד.
מאמר זה בהחלט מספק כמה תובנות על התהליך, אך שום מאמר או ספר אינם יכולים לשמש תחליף לייעוץ פרטני, המותאם לנסיבות האישיות של ההורה או ההורים העומדים בראשיתו.
יותר מכל חשוב להפנים, שנדרשים הבנה ואורך רוח, לצד ליווי מקצועי ואישי צמוד, כדי לעבור את המסע הזה על הצד הטוב ביותר.
אנחנו ב- “WE פונדקאות “, כאן כדי לסייע לכם בכל שלב ולהיות הכתובת שלכם לכל צורך ושאלה וגם לתמיכה, עידוד ונחמה .
צוות המקצוענים שלנו מצויד בכל הניסיון, הידע והאמפתיה ואנו מלווים זוגות ויחידים במגוון מסלולי פונדקאות בגיאורגיה, גוואטמלה, מקסיקו וארה”ב.
אנו מזמינים אתכם לשוטט באתר שלנו, להתרשם ולקרוא מידע נוסף.
לפרטים נוספים בנושא החזרת עוברים מוקפאים, או בכל נושא אחר הקשור בפונדקאות ובתרומת ביצית, צרו קשר:
בטלפון 073-785-5588 | במייל office@wesurrogacy.com | או בהשארת פרטיכם בעמוד “צור קשר”