החל משנת 2024, ארמניה נפתחה לביצוע תהליכי פונדקאות עבור אזרחים זרים (רווקים ורווקות ) , כולל ישראלים, ובכך הצטרפה לרשימה מצומצמת של מדינות המאפשרות גישה למסלול זה. הפיכתה של ארמניה ליעד מבוקש לפונדקאות נובעת ממספר יתרונות משמעותיים: קרבה גיאוגרפית לישראל, עיר הבירה ירוואן המתאפיינת באווירה מערבית ותשתיות נוחות, מרפאות רפואיות מתקדמות, ועלויות נמוכות יחסית בהשוואה למערב. במאמר זה נתמקד בהיבט החוקי של הפונדקאות בארמניה ונציג את עיקרי החוק הרלוונטיים לזוגות ישראלים וגם ליחידים (רווקים/ות , חברי הקהילה וכו’) המעוניינים לעבור את התהליך במדינה.
החוק הארמני מגדיר את נושא הפוריות (חוק הפוריות בארמניה) הרבייה, הפונדקאות ושימוש בטכנולוגיות רבייה בארמניה (זכויות רבייה בארמניה), תוך קביעת תנאים והגבלות לזכאים להליך.
החלק הראשון בחוק מציג עקרונות כלליים ומתייחס לכלל האזרחים:
✔ החוק מגדיר את זכויות הרבייה של כל אדם בהתאם לחוקי ארמניה והסכמים בינלאומיים.
✔ כל אדם רשאי להחליט על חיי הרבייה שלו ולקבל מידע על אפשרויות רפואיות.
✔ המדינה מבטיחה גישה לשירותי רבייה מבוקרים מבחינה רפואית.
החלק השני מתייחס אל נושא הפונדקאות ושימוש בטכנולוגיות רבייה והוא מגדיר מי זכאי להשתמש בפונדקאות?
✔ זוגות נשואים – אם לפחות אחד מבני הזוג הוא מתחת לגיל 55.
✔ נשים רווקות – עד גיל 53, אם הן נושאות את ההיריון בעצמן.
נשים רווקות – שיש ברשותם אישור רפואי המאשר שאינן מסוגלות /יכולות לשאת הריון (חייב קשר גנטי לעובר )
✔ גברים רווקים – רק אם הם ההורה הביולוגי של הילד (בהתבסס על בדיקת DNA). החלק הזה בחוק מאפשר למעשה גם לגברים חד מיניים להפוך להורים, הם אמורים להגיע לרווקים לתהליך ולא להצהיר או להגיע כ”זוג” אחרת התהליך לא ייאושר עבורם.
אנחנו מנוסים ויודעים להתמודד עם המגבלה, תוכלו לקבל את כל הפרטים בשיחה עמנו.
דרישות לפונדקאיות – פרק זה מייצר סטנדרטים לפונדקאית, מטרתם להבטיח מימוש הפוטנציאל עבור כל הצדדים. מהות הפרק היא מיצוי התהליך לביצוע מסודר, בטוח ומבוקר, הן עבור ההורים המיועדים והן עבור הפונדקאית עצמה. החוק שואף למנוע ניצול של נשים בתהליך הפונדקאות ולהבטיח שהפונדקאיות הן בעלות בריאות תקינה, מסוגלות לשאת היריון ללא סיכון משמעותי, ומודעות לכל ההשלכות הפיזיות והנפשיות של התהליך.
בין היתר, הקריטריונים עשויים לכלול דרישות כמו גיל מינימלי ומקסימלי, מצב בריאותי תקין, היסטוריה רפואית ולידת ילדים קודמת, אשר מוכיחה שהאישה מסוגלת להיכנס להיריון וללדת ללא סיבוכים משמעותיים. ייתכן שגם יופעלו קריטריונים נוספים, כמו בדיקות פסיכולוגיות להערכת מוכנותה הרגשית לתהליך, והגבלות על השתתפות נשים במצבי חיים מסוימים (כגון אי-היותן במצב כלכלי קשה שעלול להעיד על קבלת ההחלטה מתוך מצוקה ולא מתוך רצון חופשי). באופן זה, החוק מבטיח שלא רק ההורים המיועדים מוגנים משפטית, אלא גם הפונדקאיות מקבלות הגנה מספקת ושמירה על זכויותיהן לאורך כל ההליך.
✔ גיל 20-38.
✔ חייבת להיות אמא לילד אחד לפחות.
✔ לא עברה יותר מ-3 לידות רגילות או יותר מניתוח קיסרי אחד.
✔ מחויבת לעבור בדיקות רפואיות וגנטיות.
✔ נשואה? – נדרשת הסכמת בעלה.
✔ אסור לה להיות תורמת ביצית בו-זמנית.
✔ מחויבת להיות במעקב רפואי צמוד ולבצע הוראות רפואיות.
✔ אסור לה לשמור על הילד – היא מחויבת למסור אותו להורים המיועדים.
✔ הפונדקאית יכולה לקבל תשלום, וההורים המיועדים מכסים את כל ההוצאות הרפואיות.
חוזה פונדקאות בארמניה- כמו במדינות רבות אחרות המאפשרות פונדקאות, ההורים המיועדים והפונדקאית חותמים על חוזה פונדקאות הן מול החברה המארגנת והן ישירות ביניהם. הסיבה לכך היא להבטיח שהתהליך יהיה מוסדר, מאורגן וחוקי, תוך מתן הגנה משפטית לכל הצדדים המעורבים.
הסוכנות המארגנת (למשל “WE פונדקאות”) משמשת כגורם מתווך המנהל את כל שלבי התהליך. חתימת החוזה מול החברה נועדה להבטיח: פיקוח וליווי מקצועי, ציות לחוק, ניהול תשלומים ויישוב מחלוקות – אם מתעוררים.
כאמור, לצד החוזה מול החברה, ההורים המיועדים חותמים גם על חוזה ישיר מול הפונדקאית. החוזה מגדיר זכויות וחובות, למשל שמירה על זכויות הפונדקאית ושתקבל את מלוא ההגנה הרפואית, הפסיכולוגית והמשפטית שמגיעה לה, תוך עיגון התנאים שסוכמו.
בנוסף, החוזה מבסס את ההסכמה ההדדית ומבטיח כי שני הצדדים מבינים את המשמעויות המשפטיות, הכלכליות והרגשיות של ההליך ומסכימים עליו באופן מודע ומוסדר. החלק החשוב בחוזה הוא ההגנה על ההורים המיועדים – החוזה מבטיח שהפונדקאית מתחייבת למסור את התינוק לאחר הלידה, ובכך מונע סיכונים משפטיים כמו תביעות אפשריות על הורות או משמורת.
✔ חובה על כל צד לחתום על חוזה המאושר על ידי נוטריון.
✔ הפונדקאית מאבדת כל זכויות הוריות על הילד לאחר הלידה.
✔ בדיקת DNA נדרשת להוכיח שההורה המיועד הוא ההורה הביולוגי.
תהליך הלידה וזכויות ההורים
✔ הילד נרשם ישירות על שם ההורים המיועדים – הפונדקאית אינה האם החוקית.
חובת סודיות
✔ כל המידע על פונדקאות ושימוש בתרומות זרע/ביציות נשמר בסודיות רפואית.
✔ ניתן לחשוף מידע רק בצו בית משפט.
פיקוח ממשלתי – הפיקוח הממשלתי הארמני על תהליך הפונדקאות נועד להבטיח שהתהליך יתבצע באופן מוסדר, אתי, ובטוח לכל הצדדים המעורבים – הפונדקאית, ההורים המיועדים, והיילוד. הפיקוח מסייע למנוע ניצול, להבטיח עמידה בחוקי המדינה, ולשמור על זכויות המשתתפים בתהליך: מניעת סחר בילדים וניצול פונדקאיות, הבטחת זכויות הפונדקאית, הגנה משפטית על ההורים המיועדים, שמירה על סטנדרטים רפואיים, מניעת מעורבות של גורמים בלתי חוקיים והבטחת עמידה בהסכמים וחוקים בינלאומיים.
✔ פונדקאות מבוצעת רק במוסדות רפואיים מורשים.
✔ המדינה מפקחת על תהליכי פונדקאות כדי למנוע ניצול של פונדקאיות.
✔ הפרת החוק עשויה לגרור סנקציות משפטיות.
סיכום
האפשרות החדשה לבצע תהליכי פונדקאות בארמניה מהווה תוספת משמעותית למגוון האפשרויות העומדות בפני ישראלים המבקשים להביא ילדים לעולם באמצעות הליך זה. הרחבת האלטרנטיבות מאפשרת לכל זוג או יחיד לבחור בפתרון המתאים ביותר עבורו, בהתאם לשיקולים אישיים, משפטיים וכלכליים. מהמקרים הראשונים שבוצעו במדינה ניתן לראות שהרשויות המקומיות והגורמים המעורבים בתהליך מקפידים על יישום החוקים והנהלים באופן מקצועי ומסודר. עובדה זו מעוררת הערכה ומספקת תחושת ביטחון לכל מי ששוקל לעבור את המסע המשמעותי הזה בארמניה.
הליווי המקצועי והניסיון של WE פונדקאות, הופך את תהליך ההפיכה להורים באמצעות פונדקאות לבטוח יותר, מסודר וברור יותר. אנו פועלים בארבע מדינות – גיאורגיה, ארמניה, ארה”ב ומקסיקו – ומעניקים מעטפת שלמה הכוללת ליווי משפטי, רפואי ואישי, כדי שתוכלו לצעוד בביטחון במסע המרגש ביותר של חייכם.
אנו מזמינים אתכם ואתכן ליצור קשר אתנו בטלפון 073-7855588 ונשמח ללוות אתכם במסע המרגש להגשמת חלום ההורות!